קומפוסט

נכתב עלידי: יהונתן

מה זה קומפוסט?

קומפוסט הוא תהליך מבוקר של התפרקות זבלים אורגנים, כמו עלים ושאריות מזון, באמצעות חיידקים ויצורים החיים בסביבה אוירנית (כלומר במגע עם אויר), אשר ניזונים מהתוצרים העוברים תהליכי פירוק שונים. התהליך מורכב מארבעה שלבים, ובסופו מתקבל קומפוסט- רקבובית עשירה מאוד ביסודות להזנת הקרקע.

ארבעת השלבים שבהם נוצר קומפוסט:

  1. חומרים יבשים וחומרים רטובים נערמים אחד על השני – שלב מזופילי
  2. יצורים זעירים (מיקרו-אורגניזמים) עושים את עבודת הפירוק הראשונית – שלב הטרמופילי.
  3. יצורים פרוקי רגלים ותולעים (ניתן לשלב תולעי קומפוסט) – שלב הצטננות
  4. התאית נעלמת, מקבלים קומפוסט מוכן. ככל שמאפשרים יותר זמן- החומר ממשיך להתפרק על ידי פטריות והקומפוסט משתבח- שלב ההבשלה
890

קומפוסט אחרי שלב ההבשלה – קורס פרמקלצ'ר

החומר האורגני המפורק חוזר להיות אדמה חיה.


למה קומפוסט?

  1. קומפוסט מקטין אשפה ,70% מהאשפה של כל אדם ומשפחה היא חומר אורגני שניתן למחזר.
  2. קומפוסט תורם לסביבת חיידקים טובים לאדם והאדמה.
  3. קומפוסט מקטין את זיהום האוויר והמים.
  4. קומפוסט הוא המפתח לגידול צמחים בריאים ומזינים.
  5. קומפוסט נותן לך הזדמנות להשתתף בתהליכים אקולוגיים, להפוך לאדם פעיל סביבתית ולהשפיע על תהליכים רבי עוצמה
  6. קומפוסט תורם להקטנת ההשקיה
  7. קומפוסט הוא לב המערכת האקולוגית בקרקע והוא זה שנותן לה את חיותה.
IMG-20151207-WA0063

קומפוסט בשלב הטרמופילי – קורס תכנון פרמקלצ'ר

יתרונות השימוש בקומפוסט

  • הקומפוסט נותן חיות לאדמה, מעשיר אותה בשפע חומרי הזנה- חיידקים טובים החיוניים לבריאותה.
  • הקומפוסט משפר את יכולת נשיאת המים של הקרקע. הקומפוסט מונע בלייה של הקרקע ואבדן מינרלים חשובים.
  • במשך השנים, פוריות הקרקע משתבחת בעקבות השימוש בקומפוסט במקום הדלדול הנגרם בחקלאות כימית.
  • צמחים הגדלים בקרקע עשירה וחיה, בריאים יותר ועמידים יותר בפני מחלות, וכמובן, מספקים מזון בעל ערך תזונתי גבוה יותר.
  • שימוש בדשנים כימיים במקום קומפוסט אורגני, מזיק לסביבה ולצמח, ומסכן את בריאותנו.
  • מעבר לכל המעלות, השתתפות בתהליך יצירת הקומפוסט מחבר אותנו לזרימת ההתחדשות של הטבע, וכל אחד מאיתנו יכול לקחת בו חלק.

מתכון קומפוסט:

הכנת קומפוסט דומה קצת לבישול.

אפשר להכניס חומרים שונים, אך כל עוד שומרים על ארבעת התנאים הבאים.

  1. לחות – יש להשקות את הקומפוסט אחת לשבוע בקיץ, ובחורף יש לתת לגשם לרדת עליו (אך לא בשלב הטרמופילי).
  2. חום – יש לבדוק שהקומפוסט מתחמם.
  3. יחסי יובש\ רטיבות – יש לכסות חומרים ירוקים ושאריות מטבח בעלים\ קש\ רסק יבשים.
  4. אויר – יש לדאוג לחללי אויר בערימת הקומפוסט באמצעות חומר יבש, ערובה ,או להפוך באמצעות כף או עט (פחות מומלץ)

גינה הגדלה על ערכי הקומפוסט בלבד

החומרים:                                                                                                                                               

חומרי מטבח

  • שאריות ירקות
  • נוזלים (כולל קפה שחור, יוגורט שהתקלקל, מרק ועוד)
  • קליפות ביצים
  • קליפות אגוזים
  • שאריות לחם ועוגות
  • תבשילים שהתקלקלו
  • בשר, חלב, דגים, ביצים – רצוי וטוב

חומרי קומפוסט מהגינה ומהחצר

  • חציר או קש
  • דשא קצור
  • עלים שנשרו
  • אפר/ פחם מפורר (חפשו biochar)
  • נסורת עץ (אין להכניס ענפים ומקלות)
  • קרעי נייר וקרטון: עיתון, טיוטה, טישיו וכו'
  • הפרשות בעלי חיים (לא כולל כלבים וחתולים)
  • שתן וצואת אדם (ראה קומפוסט זבל אנושי)

חשוב מאוד – רצוי להתחיל לשלב בע"ח (קלומבריום יונים,לול תרנגולות או שרקנים \ארנבונים) במשק הבית

וכמובן,אין מה להוסיף על גידול עצים ,שתורם רבות להצלחת הקומפוסט

הוראות הכנה

  • הכנס לערימה את החומר האורגני.
  • פזר כמה חופנים של אדמה או קומפוסט מוכן על הערימה (חד פעמי). שכבה זו מכילה מיקרואורגניזמים ובעלי חיים שיעשו את העבודה (אינוקולום)
  • אל תיתן לאורגניזמים להתייבש! הם זקוקים למים. ערימת הקומפוסט צריכה להיות לחה כמו ספוג סחוט. אם אין מספיק גשם, הוסף מים. אזן את מידת הרטיבות. הוסף קש או נסורת לערימה רטובה מדי או הוסף קצת מים לחומרים יבשים. החומר צריך להיות לח למגע, אך לא רווי מים.  הוסיפו מים אפורים, או מים מסיר שאתם שוטפים למשל (זה מגביר את החום).
  • תן לערימה להתבשל. ערימה גדולה עשויה להתחמם תוך שעות ולהגיע לחום של 30-36 מעלות. ערימה קטנה לא תתחמם, אבל תעבור תהליך פירוק אטי וטוב.
  • אל תחנוק את היצורים החיים! הם זקוקים לאוויר. שים לב שבמיכל הקומפוסט שלך ישנם חורים, המאפשרים לאוויר לחדור פנימה. עדיף לא לערבב ערימת הקומפוסט .
  • הערימה תצמצם את גובהה- זהו סימן טוב לתהליך "בישול" מוצלח. הקומפוסט שלך צריך להראות בסוף ה"בישול" כמו קרקע מפוררת שחורה ובעלת ריח נעים של אדמת יער לחה. זה תהליך שלוקח שלושה חודשים

כאשר הקומפוסט מוכן יש לפזר והצניע אותו באדמה בעומק של 30 ס"מ, לחפות אותו בעלים ולתת מים! 

 

3 אסטרטגיות להכנת קומפוסט 

ערימת קומפוסט פתוחה – מתאים לכמות חומר אורגני גדולה (לולים, ניקיון אורווה או ערמות רסק יער)

ללא קומפוסטר- ערום ערימה גדולה בגובה של חצי מטר על פי ארבעת השלבים המוזכרים לעיל.

המתן שלושה חודשים והקומפוסט מוכן.

אין להוסיף חומרים לקומפוסט או לערבב.

ערימת קומפוסט סגורה – הדרך האולטימטיבית לניהול קומפוסט בחצר הבניין והבית

גינת פרמקלצ'ר במושב כפר דניאל

2 קומפוסטרים ותא עלים ממשטחי עץ או מיכלים תיקניים של העירייה. תא אחד פעיל (מוסיפים חומר אורגני עד למילוי) ותא שני "ישן" (תא סגור הממתין 3 חודשים, ואין מוסיפים לתוכו דבר).

 בשיטה זו מבצעים רוטציה של 3 חודשים בין תא ותא כך שכעבור 3 חודשים מקבלים אספקה שותפת של קומפוסט.

קומפוסט מזורז תוך שבוע שבועיים

ערום ערימה של שכבות של זבל אורגאני, עלים וקש בגובה חצי מטר או יותר; קוטר חצי מטר. יש להוסיף את כל החומרים בבת אחת כמו בערימה הפתוחה (ולא לבנות בהדרגה)

כסה בניילון.

המתן יממה והפוך את הערימה, הוסף מים.

כעבור יממה נוספת הפוך את הערימה בשנית, חזור על הפעולה פעם ביומיים. לא לשכוח להשקות במים.

הערה- קומפוסט בשיטה המהירה אינו איכותי כמו בשיטה הרגילה

 בעיות שכיחות ופתרונן

התופעה

הבעיה

הפתרון

הערימה רטובה ובעלת ריח של מזון מקולקל

חוסר אויר\ עודף חנקן\ רטיבות יתר

להפוך את הערימה, להוסיף קש או נסורת גסה ולהפסיק השקיה

הערימה אינה מתחממת

הערימה קטנה מדי\ יבשה מדי \אין מספיק חנקן

הגדל את הערימה

הוסף מים ושאריות מטבח

הערימה רוויה מים אך לא מתחממת

חוסר חנקן

הוסף דשא קצור או מקורות חנקן אחרים

מרכז הערימה יבש ומכיל מוצקים

אין מספיק מים

הוסף מים והפוך את הערימה

הערימה מושכת חיות

בפסולת ישנם חלבונים מהחי אשר לא כוסו דיים

כסה הערימה בעלים

זבובונים עולים מן הערימה

פסולת רטובה לא מכוסה

הוסף חומר יבש

רימות לבנות בחלק העליון של הקומפוסט

זבוב החייל השחור

הכול בסדר

עלינו יהונתן